(¯`·.♥-CrystalEye-♥.·´¯)

By: Crystal Eye

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 24-Aug-2010 11:28 Email | Share | | Bookmark
!~!~!~! How to Live Life !~!~!~!

 
 
 
View all 8 photos...
Be Calm. . . . Quiet. . . . Tranquil. . .



Bloom... as often as you can.



Stay... close to your Family.



Explore... the world around you.



Enjoy... the relaxing rhythm of waves.



WATCH... THE MOON RISE.



Spread... your wings and take off on your own.



Then... enjoy the comfort of coming home again.



Life... is short.



Do Enjoy it while you can, take time to enjoy all the little pleasures
that God has provided for you.


Tuesday, 24-Aug-2010 11:07 Email | Share | | Bookmark
How to Tell When Someone is Lying

How to Tell When Someone is Lying



Watching body language in addition to what is spoken might just save you from being a victim of fraud, or it could help you figure out when somebody’s being genuine. The police do this during an interrogation.

You have to learn the little facial and body expressions that can help you distinguish a lie from the truth. Here are some steps and tips to do so.

1. Learn to recognize deflections. Usually when people are lying, they will tell stories that are true but are deliberately aimed at not answering the question you asked. If a person responds to the question “Did you ever hit your wife?” with an answer such as “I love my wife, why would I do that?”, the suspect is technically telling a truth, but they are avoiding answering your original question, which usually means they’re lying.

2. Mind exaggerated details. See if they are telling you too much, like “My mom is living in France, isn’t it nice there? Don’t you like the Eiffel tower? It’s so clean there.” Too many details may tip you off to their desperation to get you to believe them.

3. We have illustrators, and manipulators. Illustrators are a sign of telling the truth, this is when you are using your hand gestures to talk. Moving your hands while you are talking is a sign of telling the truth. We also have manipulators. These, are the opposite of illustrators. An example of a manipulator can be playing with your wrist-watch, your jewelry, pulling on your ear lobe, etc. People who behave this way tend to be hiding something. The last, commonly unknown sign of hiding something is reptile tissue, most people have a reptile tissue in their nose, and it itches when you’re hiding something. But, before you assume that the person is hiding something, please establish a base line.

4. Base Line: A base line is what someone acts like when they are not lying. You have to get a base line before you proceed with anything. Imagine you have a itch on your nose ever since you got out of bed. And someone thinks you are hiding something because you scratch your nose when answering a question…oops. What the person should have done is establish a baseline. To establish a baseline, you need to see the person when they aren’t lying. Try asking what their name is, and what they do for a living.

5. Look out for micro-expressions. Micro-expressions are split second facial expressions that flash on a person’s face for a less than a 25th of a second and reveal the person’s true emotion underneath their facade. Some people may be naturally sensitive to them, but almost anybody can easily train to be able to detect microexpressions. Put focus to the upper and lower eyelids, the corner of the eyes, the mouth and the muscles surrounding the mouth, the eyebrows and forehead.

6. Shaking hands… When you meet the person who you think is deceiving you, shake their hand. Take note of the temperature. When you are sure they are lying to you, pretend to be leaving and quickly grab their hand for a “Good-Bye” Handshake. If the temperature is colder, they are fearful.

7. Notice the person’s eye movements. Contrary to popular belief, a liar does not always avoid eye contact. Humans naturally break eye contact and look at non-moving objects to help them focus and remember. Liars may deliberately make eye contact to seem more sincere. You can usually tell if a person is remembering something or making something up based on their eye’s movements. When someone is remembering details, their eyes move to the right (your right). When someone is making something up, their eyes move to the left. It’s usually reversed for lefties. (although not always true.)

8. Be aware of their emotional responses
Timing and duration tends to be off when someone is lying. If you ask someone a question and they respond directly after the question, there is a chance that the person is lying. This can be because they have rehearsed the answer, or they’re already thinking about the answer just to get it over with and move forward. A delayed answer can be a sign of lying. To tell the truth takes 2 parts of your brain at most, however to lie takes 6 parts of your brain. If the person has a long story then you can ask them to tell it backwards. Liars have trouble telling stories backwards, because in their mind they have rehearsed it forwards, but not backwards. And, as with smiling, facial expressions of a poor liar will be limited to the mouth area.


Pay close attention to the person’s reaction to your questions. A liar will often feel uncomfortable and turn their head or body away, or even subconsciously put an object between the two of you. Also, while an innocent person would go on the offensive (usually responding with anger, which will usually be revealed in a microexpression directly after you say you don’t believe them), a guilty person will often go immediately on the defensive (usually by saying something to reassure their facts, such as deflections).

9. Listen for a subtle delay in responses to questions. An honest answer comes quickly from memory. Lies require a quick mental review of what they have told others to avoid inconsistency and to make up new details as needed. However, when people look up to remember things, it does not necessarily mean that they are lying.

10 .Be conscious of their usage of words. Verbal expression can give many clues as to whether a person is lying, such as:
Using/repeating your own exact words when answering a question
Not using contractions
Avoiding direct statements or answers (deflections)
Speaking excessively in an effort to convince
Speaking in a monotonous tone
Speaking in muddled sentences
Vocal pitch rising
Using classic qualifiers such as “I’m only going to say this once…”
Using humor and sarcasm to avoid the subject
Using Deflections (beating around the bush, not answering the question.)

11. Allow silence to enter the conversation.
If they’re lying, they will become uncomfortable if you stare at them for a while with a look of disbelief. If they’re telling the truth, they will usually become angry or just frustrated (lips pressed together, brows down, upper eyelid tensed and pulled down to glare).

12 .Change the subject quickly. While an innocent person would be confused by the sudden shift in the conversation and may try to return to the previous subject, a liar will be relieved and welcome the change. You may see the person become more relaxed and less defensive.

13. Watch his or her throat. A person may constantly be either trying to lubricate their throat when he/she lies by swallowing or clearing their throat to relieve the tension built up. A person’s voice can also be a good lie indicator; they may suddenly start talking faster or slower than normal, or their tension may result in a higher-pitched speaking tone. See baseline info

14 .Check the facts. If you have the means, check the validity of what the liar is saying. A skilled liar might give some reason why you shouldn’t talk to the person who could confirm or deny a story. Perhaps the liar will infer that the person is particularly favourable towards the liar, or that the person would have little time for you. These are probably lies themselves, so might be worthwhile overcoming your reluctance and to check with the person you’ve been warned against.

15. Judge the character. Most people tell the truth most of the time, and will cherish their reputation. Liars will ’sail close to the wind’ – they’ll artificially bolster their reputation so that they seem more credible or desirable than they actually are.
If you overhear a version of an anecdote that seems wrong, listen to those alarm bells – it might be a liar.
If someone takes the time out to ingratiate themselves with you out of the blue, it’s very flattering, but you have to ask, why are they doing that?

If John rubbishes or smears people more than normal, John is possibly putting in the groundwork so the audience are more receptive to John, and less receptive to the people who John has lied to – they’re discredited before they can say ‘John is a liar’.


Note -

Some people are extremely experienced or even professional liars. He or she has told their made up story so many times that they are actually believable, getting all their days, dates and times down perfectly! Sometimes, you may need to simply accept that you can’t catch every lie all the time.

If you do catch a lie, don’t reveal it to the liar; they will just adjust their story. Once you know one thing that is not true, you can use it to find more of the net of lies, and other nets of lies. Then decide which points you reveal and to whom.

THANKS & REGARDS


Tuesday, 24-Aug-2010 10:59 Email | Share | | Bookmark
THE BIGGEST RESORT IN THE WORLD (Bahrain) Durrat Al Bahrain

 
 
 
View all 7 photos...
THE BIGGEST RESORT IN THE WORLD (Bahrain)
Durrat Al Bahrain

Durrat Al Bahrain is a unique place where contrasting lifestyles complement each other. It’s an island and a city, it’s the desert and the sea, it’s a holiday and a home, it’s a place to be together, it’s escapism and adventure. It’s one world that offers you endless possibilities. It is a place like no other It is a place where contrasts come together to beautiful effect, and create a world full of richness and unique experiences. It is a place where a lifestyle we aspire to and a holiday we long for become reality. It is a place where the buzz of a world-class city meets the beauty and tranquility of an island.











Monday, 23-Aug-2010 23:32 Email | Share | | Bookmark
Belajarlah Untuk Berkata Cukup

Belajarlah Untuk Berkata Cukup

"Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60. Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2. Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox. Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk.

Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Di belakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan te rgolek. Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia.

Selanjutnya....

Yela... Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya. Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la...) "Saya harap ini tak pernah terjadi". Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer dan melanggar Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal & memerhatikan segalanya, bekata "Some people just don't know what to wish for" (Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).

Apa kesudahan filem ini saya tak tahu sebab saya tak menontonnya hingga selesai. Tapi saya cukup tertarik dengan perkataan lelaki yang berbasikal tu. Sesetengah orang tak tahu apa yang patut mereka minta. Bukankah hampir kita semua begitu? Dalam filem tadi, Micheal mengharapkan kemalangan tu (basikal langgar pintu keretanya) tak berlaku supaya handphonenya terselamat. Tapi tanpa kemalangan itu, dia pula yang maut. Perasan tak?

Ini satu telefilem fiksyen. Rekaan semata2. Tapi perkara ni sebenarnya berlaku dalam kehidupan seharian kita. Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita?

Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat. Kan ?

Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik? Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malang manakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka?

Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for). Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Ada orang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi huduh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak.

Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya? Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk. Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.

Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya, berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang di bawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana intu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga!

Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari. Ini benar2 terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak2nya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan...

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup?

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong. Wallahu'alam...

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin...

Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP....ALHAMDULILLAH ....."

" Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN. Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA. Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada keburukan pada dirimu.

Bimbinglah kekurangan itu sebagai keunikan, carilah kebaikan pada dirinya, bersyukurlah kerana dipertemukan dengannya berdoalah dia milik kita "


Saturday, 21-Aug-2010 12:58 Email | Share | | Bookmark
Opppsss.... I forgot my Safety Belt !!!

 
 
 
View all 20 photos...








[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net